Урбано и традиционално у Миксеру!

Аутор: мондо.рс

Ансамбл „Коло“ отвара седми Миксер фестивал, највећи регионални фестивал креативности и иновација, који се одржава од 3. до 7. јуна у београдској четврти Савамала.

Свечано отварање Миксер фестивала у среду, 3. јуна у Миксер Хаусу у 20 часова, употпуниће атрактивни наступ ансамбла “Коло” и то на улицама Савамале, испред Миксер Хоусе-а, чиме ће Миксер ставити акценат и на важност очувања традиционалне културе и уметности и афирмисање младих уметника и извођача који већ годинама постављају високе извођачке критеријуме својим талентом.

На свечаном отварању Миксер Фестивала 2015 више од 60 уметника, играча који су истовремено и певачи, као и 15 музичара, презентоваће разноврсну и богату традиционалну уметност.

Ансамбл “Коло” основала је влада НР Србије пре 67 година, од када Коло на високом уметничком нивоу чува, негује и презентује традиционалну уметност, кроз игру, песму и музику. У стварању уметничког репертоара, учествовали су наши најеминентнији кореографи, композитори, као и многобројни стручни сарадници – етномузиколози, етнолози, балетски уметници, који су изградили препознатљив уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких облика.

Ансамбл је јединствен амбасадор културе наше земље, који је гостовао на свим континентима, у најпрестижнијим концертним салама, као што су Метрополитен и Карнеги Хол у Њујорку, Палата Шајо у Паризу, Ројал Фестивал Хол у Лондону, Баљшој Театар у Москви, Опера у Келну, Театар Фениче у Венецији, Опера у Сиднеју, Национални уметнички центар у Пекингу и многе друге.

Ансамбл је стекао изванредну репутацију у земљи и иностранству и носилац је престижних домаћих и међународних награда и признања за високи допринос у култури.

Наступ ансамбла “Коло” заказан је за 3. јун у 20 часова, испред Миксер Хоусе-а, док ће сат времена касније на бини МХ започети наступи састава Хасхим-а и Накед, чиме ће званично бити отворен и музички програм фестивала у Миксер Хоусе-у, који је бесплатан за све посетиоце.