#KOLO @april2016

У наставку 68. сезоне Ансамбл КОЛО одржаће концерт 01. априла у 20:00 у Центру за културу Лазаревац. Већ 08. априла у 20:00 у Народном позоришту у Београду (Велика сцена) КОЛО ће бити домаћин Ансамблу народних плесова и пјесама Хрватске ЛАДО. Након 27 година ово ће бити први заједнички концерт два професионална ансамбла који негују уметност народне игре, песме и музике. РУКУ ПОД РУКУ је назив заједничког концерта у коме ће учествовати више од сто играча-певача и музичара, који ће представити богато културно наслеђе Србије и Хрватске. КОЛО и ЛАДО ће након београдског концерта одржати и концерт у Загребу 15. априла у 20:00 у Хрватском народном казалишту. Обнову сарадње Aнсамбла КОЛО и Ансамбла ЛАДО подстакла је обострана жеља руководстава ансамбала. Ево шта о концертима кажу директор Ансамбла ЛАДО господин Крешимир Дабо и директор Ансамбла КОЛО господин Владимир Декић.

„Изврсност, професионалност и највиши извођачки домети у и извођењу традицијске културе одлике су ова два ансамбла који се активирањем сарадње након толико година додатно позиционирају као понајбољи амбасадори културе својих земаља. У том се светлу радујемо размени искустава и знања, а нарочито реакцији наше публике“, изјавио је Крешимир Дабо.

„Високи уметнички стандарди, богатство репертоара, као и приступ неговању традиције су нешто што нас је изнова спојило после толико година. Несумњиви квалитет уметника, као и веома захтеван приступ концертној презентацији уметности народне игре, песме и музике нас инспирише и обавезује да публици у Београду и Загребу интерпретирамо уметничка дела која на најбољи начин представљају богато културно наслеђе Хрватске и Србије. Сматрам да је необично важно да у будућности блиско сарађујемо, јер смо свесни да нас у времену опште глобализације управо наша уметност издваја“ рекао је Владимир Декић. Концерте су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Републике Хрватске.

 

grcki-tanac kolo-detalj-igra

 

Концертом у Кучеву у Центру за културу „Вељко Дугошевић“ 21.априла у 19:00 часова Ансамбл Коло наставља серијал концерата по Србији.

Последњи концерт у априлу биће одржан у УК Палилула 26.04. са почетком у 20:00 часова.

Фото: Јелена Јанковић