Етно самит Традиција Нова

 У Београду ће се у организацији Ансамбла КОЛО од 19-23. октобра одржати нулти Етно самит „ТрадицијаНова“ који ће окупити теоретичаре, практичаре и критичаре из области традиционалне уметничке игре са идејом да Београд постане место окупљања сваке календарске године где ће истраживати, промишљати и стварати традиција наше будућности. У овиру Етно самита постоје три програмске линије: Конгрес, Радионице и фестиваска концертна извођења.

Конгрес на коме су учесници из САД, Хрватске, Велике Британије, Македоније, Ирске и Србије ће бити организован у Привредној комори Србије. Радионице ће се одржавати у позоришту Атеље 212, док ће се професионални ансамбали представити публици на неколико различитих локација. У Београдском драмском позоришту првог дана самита, 19. октобра у 20 часова представиће се ансамбли „Венац“ и „КОЛО“. Гости из Македоније, Ансамбл „Танец“ одржаће целеовечерњи концерт  у петак 20. октобра у УК „Влада Дивљан“ у 20 часова, док ће се Ансамбл „ЛАДО“ из Хрватске представити у суботу 21. октобра у 20 часова на сцени Културног центра Лазаревац. За концерт Ансамбла ЛАДО обезбеђен је аутобуски превоз за ограничен број гледалаца. Додатне информације можете да добијете у Ансамблу КОЛО на телефон 2763-144/локал 105.

Ансамбл КОЛО и Министарство културе и информисања Републике Србије поклањају свим љубитељима традиционалне уметности концерте ових престижних професионалних ансамбала. Бесплатне улазнице могу се преузети на благајнама установа у којима ће ансамбли наступити.

У претходних неколико година, рад „Кола“ је подигнут на сасвим нови ниво. Начин функционисања је унапређен до нивоа који препознаје савремена продукција. Креирали су посебну рекламну кампању да би на прави начин прославили 70 година постојања. Бренд Ансамбла „Коло“ постао је препознатљив културни бренд Србије.

„Традиција Нова“ је простор на коме ће учесници самита испитати куда могу да иду даље. Шта могу да науче, пренесу и шта би требало да усвоје да би створили будућност традиције.

Конгрес, који се дешава у склопу овог самита је јединствена прилика да се теоретичари, практичари и критичари скупе на једном месту и заједно покажу пут унапред. Нова искуства, међусобна сарадња и учење од других помоћи ће да боље разумемо нас саме, нашу историју и културу и нађемо начин да искреније комуницирамо са нашом прошлошћу и културним наслеђем који могу и треба да буду велики извор нових идеја за даље стваралаштво. На конгресу ће учествовати и критичари који ће помоћи бранши да буде напреднија и квалитетнија у ономе што интерпретира.

Та међусобна сарадња, комуникација и разумевање ће добити своју практичну примену у радионицама које ће се дешавати током самита. На њима, извођачи ће уз сарадњу са уметницима из разних дисциплина испитати своју улогу и освојити нове слободе у свом креативном изразу. Амбиција је да се стави акценат на ауторство у изразу и да се уклони баласт интерпретације као основног метода на који уметници приступају при извођењу етно плеса. Спајајући културна наслеђа и савремено знање, стварају ново рухо традиције и крећу у нову еру националних професионалних ансамбала.

Традиција свој пуни смисао добија када комуницира са данашњицом. Та међусобна веза, та симбиоза нових знања и старих вредности, јесте оно што свима помаже да открију пут којим ће ићи даље. Пут на коме стварају будућност традиције.