Донатoрски концерт Ансамбла КОЛО

digital

Ансамбл народних игара и песама Србије КОЛО и Позориште Атеље 212  најављују Донтароски концерт Ансамбла КОЛО за опремање сензорне собе Школе за децу са  сметњама у развоју „Нови Београд.

Целовечерњим концертом у понедељак, 12. oктобра у 20 сати у Позоришту Атеље 212  Ансамбл КОЛО наставља са акцијама на пољу друштвене одговорности.  После обележавања Светског дана особа са аутизмом концертом у УК Палилула, инкулзијом фолклорне секције Удружења „Другачији заједно“ у програм концерта Ансамбла у Народном позоришту у Нишу, као и њиховим доласком у просторије Ансамбла где су присутвовали једном радном дану уметника поводом обележавања Светског дана музике, донаторкси концерт у Позоришту Атеље 212 представља наставак указивања позорности на проблеме маргинализованих група.

Целокупан приход од продаје улазница биће дониран наменски за прикупљање средстава за опремање сензорне собе Школе за децу ометену у развоју Нови Београд.

Шта је сензорна соба и зашто је Ансамбл препознао важност учешћа у акцији овог типа,  Владимир Декић, в.д. директор објашњава:

Основну школу Нови Београд  похађа 130 ученика са сметњама у развоју. Стручни кадар школе креира и реализује индивидуалне образовне програме а све у сврху поспешивања психофизичког развоја ученика, њиховом осамостаљивању и социјализацији. С обзиром на повећан број уписане деце са сметњама сензорне интеграције исказује се потреба за сензорном собом која је пре свега намењена раду са децом која имају тешкоће обраде свакодневних сензорних информација у целовит опажај и која манифестују потребу за тактилном стимулацијом, покретом, звуком и светлосним сензацијама.

Постојањем сензорне собе би се значајно побољшао квалитет рада и услова пружања стручне подршке, као и могућност детета да истражује, проверава, гледа, додирује, слуша и поспешује концентрацију уз значајно редуковање психомоторне напетости и узнемирености. Тиме би се детету омогућио осећај сигурности и повезаности, стимулативне комуникације и блискости, осећај задовољства и релаксације што све заједно знатно побољшава развој и интеграцију његове личности. Зато акцију и покрећемо уз несебичну помоћ Позоришта Атеље 212 које  нам је уступило све своје капацитете да концерт буде реализован  на највишем нивоу.“

Из Ансамбла напомињу да је програм конципиран са намером да се не репризирају кореографије интерпретиране  у оквиру сезоне КОЛО У БЕОГРАДУ/БЕОГРАД У КОЛУ.

Улазнице по цени од 400 динара могу да се набаве на билетарници Позоришта Атеље 212.
У прилогу: фотографије Јелене Јанковић и архива

Ansambl KOLO FOTO Jelena Janković 1 Ansambl KOLO FOTO Jelena Janković 2 senzorna soba PRIMER