Ансамбли ”Венац” и ”Коло” договорили јачање сарадње у наредном периоду

Новоименовани директор Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“ др Здравко Ранисављевић данас је у Београду примио представнике Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ на челу са директорком Снежаном Јовановић. Током разговора   дефинисани су заједнички стратешки приоритети, који ће бити основа будућег протокола о међусобној сарадњи наведених установа културе. 

Ансамбл „Венац“ из Приштине, са привременим седиштем у Грачаници, данас је након дужег низа година поново дошао у своју кућу у Београду. “ Поносан сам на моје пријатеље, уметнике из „Венца“, који сваким даном свог рада и постојања бране идентитет српског народа на Косову и Метохији у институционалним оквирима. Њихова енергија и надахнуће свима нама у Националном ансамблу „Коло“ представљају подстрек и мотив да од себе дајемо увек и само највише“ рекао је др Здравко Ранисављевић.

За професионалну фолклорну сцену у Србији веома је битно да је Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ данас договорио сарадњу на вишем нивоу са Ансамблом народних игара и песама Србије „Коло“. „ Ова сарадња је битна за два државна ансамбла Републике Србије. Верујем да ће Венчев дугогодишњи стручни сарадник етнокореолог Здравко Ранисављевић, а сада директор „Кола“, са целим ансамблом сигурно обезбедити услове да фолклор засија много лепше у Србији и свету. Бољи амбијент за фолклор ћемо заједно градити, а као установе културе Републике Србије то ћемо наставити уз велику подршку нашег ресорног Министарства културе,“ истакла је Снежана Јовановић директорка ансамбала „Венац“.