Ансамбл КОЛО у Задужбини Илије М. Коларца

У среду, 26. децембра у 20 часова, Ансамбл народних игара и песама Србије КОЛО, крунисаће веома успешну 2018. годину концертом у Задужбини Илије М. Коларца.

2018. година је у ствари била година тријумфа Ансамбла КОЛО. Прославили смо 70 година постојања Ансамбла низом манифестација и пројеката, међу којима су најзначајнији били јубиларни концерт у Опери и театру „Мадленианум“ и фотомонографија “КОЛО – 70 година касније”.

На Сретење, председник Србије је одликовао КОЛО Орденом Карађорђеве звезде другог степена због “наручитих заслуга и успеха у представљању државе и њених грађана.”

У преко 40 наступа и концерата у земљи и иностранству, КОЛО је радило управо то.

Поред неколико концерата у Београду, КОЛО је наступало широм Србије. У Војводини смо наступали у Суботици, Сенти, Сремској Митровици, Кикинди и Зрењанину. Наступали смо и у Аранђеловцу, Јагодини, Бору, Трстенику, Крушевцу, Нишу…

Били смо и на Косову и Метохији где смо одржали концерт у склопу Великогоспоинског сабора.

КОЛО је ове године гостовало у иностранству, репрезентујући нашу традиционалну уметност у најбољем светлу. Гостовали смо у Турској, на свечаном отварању 87. Међународног сајма у Измиру, БиХ, Црној Гори, Хрватској. У Румунији смо наступали на 20. јубиларном Националном фестивалу “Јан Макреа” којим је обележено 100 година од оснивања савремене Румуније.

КОЛО је наставило своју успешну сарадњу са Ансамблом народних плесова и пјесама Хрватске ЛАДО, кроз два заједничка “Руку под Руку 2.0” концерта у Београду и Загребу.

Ове године, један од највећих успеха КОЛА је био други по реду Етно самит “ТрадицијаНова” на коме су гостовали ансамбли из региона али и из Ирске. Током четири дана, на неколико локација у Београду, публика је могла да види различите ансамбле и народна стваралштва, али паралелно са тим, дешавала се међународна конференција у којој се разговарало о прошлости, садашњости и будућности народног стваралаштва и традиције.

Због свега овога, концерт у Коларчевој задужбини ће поред круне 2018, бити и најава за 2019. годину, у којој ће се наставити 71. сезона КОЛА под називом “Моментум.”

Фотографије: Јелена Јанковић
Дизајн: Милош Козловачки